Interview Fifty & Me magazine: Waarom je bodylotion nooit op je gezicht zou moeten gebruiken

Waarom je bodylotion nooit op je gezicht zou moeten gebruiken

Ons gelaat vraagt in de herfst om de broodnodige dosis voeding en hydratatie. Maar mocht je dagcrème op zijn, dan gebruik je toch gewoon wat bodylotion? Fifty & Me vroeg het dermatoloog Kevin Gmelig Meijling. “Het verschil tussen bodylotions en gezichtscrème is natuurlijk grotendeels marketing, maar er zijn ook echt verschillen.”

door Daphne Dorgelo
Gepubliceerd op: 13 oktober 2020
link naar artikel Fifty and Me

Poezelige handjes, babyzacht gelaat?
Crème is toch gewoon crème zou je denken? Niet helemaal. “Bodylotion is vaak sterker geparfumeerd en kan irriterende ingrediënten bevatten zoals isopropyl palmitate, isopropyl myrisrate, cacao boter en pigmenten”, aldus dermatoloog Kevin Gmelig Meijling. “Deze ingrediënten kunnen problemen veroorzaken bij een gevoelige huid, of bij een huid die bijvoorbeeld aanleg heeft voor acne. Mensen met huidziekten zoals psoriasis of eczeem hebben bovendien een verminderde barrière in de huid, waardoor irriterende stoffen makkelijker kunnen binnendringen en problemen kunnen verergeren.”

Dunnere huid
“Je huid is niet overal gelijk, het verschilt van plek tot plek. De huid van je gezicht is dunner, met meer talgklieren, meer haarfollikels. Zelf in het gezicht is er verschil: rond de ogen is de huid dunner dan elders”, legt Gmelig Meijling uit. De talgklieren in de huid zorgen voor een olie om de huid in conditie te houden. De hoeveelheid hiervan is afhankelijk van hormonale veranderingen en omgevingsfactoren. “De dunnere huid met meer talgklieren is veel gevoeliger en wispelturiger dan de huid op de rest van je lichaam.”

Ook de viscositeit (stroperigheid) van bodylotion is anders; crèmes, lotions, gels en olies voelen allemaal anders op de huid. “Bodylotions zijn vaak dikker en zwaarder dan gezichtscrèmes. Ze bevatten vaak veel olie en vormen een afsluitende filmlaag op de huid om het vocht vast te houden, wat in je gezicht soms vervelend kan zijn, of de poriën kan verstoppen en gersten-korrels (miliën) of acne veroorzaken.”

Met welke crème jij je gelaat zou moeten preppen en verzorgen is helemaal afhankelijk van je huid type, hoe droog je huid is en in welk klimaat of seizoen je leeft. “Crèmes zijn vaak rijk en prettig in de winter of een droge huid, maar bij een vette huid of in de zomer is een lichte olie-vrije lotion of gel prettiger in het gezicht.”

UV bescherming
Bovendien bevatten bodylotions vaak geen UV bescherming, en dat terwijl je gezicht veel meer wordt blootgesteld aan elementen, zoals UV stralen, dan de overige huid. Voor het gezicht is het dus wel degelijk van belang om te beschermen tegen bruine vlekjes, rimpels en huidkanker. En daarnaast brengen sommige gezichtscrèmes nog een fijn extraatje mee: een groenige kleur om roodheid op het gezicht te neutraliseren. Want een oudere huid heeft immers soms last van couperose of vaatjes, wat rode verkleuring geeft.

Gevoelig voor bacteriën
“Tenslotte zitten gezichtscrèmes vaak in kleinere tubes”, stelt de dermatoloog, “waardoor ze sneller op zijn en niet maanden kunnen blijven staan. Ingrediënten bederven dan en bacteriën kunnen hun slag slaan. Vooral gezichtscrèmes met een pompje, dus waar je niet met je vingers in kan, zijn minder gevoelig voor bacteriën.”